5. vinkkiä Kutna Horaan

Tsekeissä sijaitseva Kutna hora, on oiva päivän matkakohde ja tuolla myös mukavasti viettää yötäkin. Itse olin kaksi yötä Kutna Horassa ja saavuin myöhään illalla paikalle. Mukavan kokoinen paikka, hienolla vanhanaikaisella keskustalla!

Miten pääset Kutna Horaan?

Kutna hora sijaitsee n. 60 kilometrin päässä Prahasta Itään. Matkan taittaa nopeasti autolla tai junalla. Junalla matkustaessa ensin matkustetaan Kolinille ja sieltä vaihto pieneen paikallisjunaan joka vie Kutna Horaan. Jotkin junat saattavat mennä suoraan Prahasta Kutna horan päärautatieasemalle, mutta siitä on matkaa nähtävyyksiin ja itse ydinkeskustaan. Jos haluat mennä Sedlecin luukirkolle, junapysäkki on ”Kutna hora Sedlec”, jos haluat mennä ihan ytimeen jossa on Barbaran katedraali ym niin pysäkki on ”Kutna hora Mesto”. Junalippu on 7 euron luokkaa.

Tässä viisi vinkkiä Kutna Horaan

1. Sedlecin luukirkko

Tämä on ehdottomasti ykköskohde miksi ihmiset vierailevat Kutna horassa. Maailmanperintökohteisiin lukeutuva Sedlecin kirkko, on ihmisen luilla koristeltu kirkko. Kirkossa on kuvauskielto, koska luita ja näiden henkiä halutaan kunnioittaa. Silti instagramissa ja muualta löytyy kuvia kirkosta. Nämä kuvat olen ottanut itse heidän sivuiltaan, jota saa jakaa. Jos haluat vierailla täällä ja tulet junalla, jää pysäkillä ”Kutna hora Sedlec” pois kyydistä. Huom. Itse kirkosta ei saa pääsylippuja vaan ennen kirkkoa noin parisataa metriä olevasta info paikasta pystyy ostamaan lipun. Suosittelen kuitenkin netistä ostettavaa versiota ja sellaista jossa on kolme kirkkoa samassa lipussa! Luukirkkoon on myös mahdollista ostaa yönäytös lippu, jolloin pääset myöhään illalla kirkkoon.

Yhteislipun kirkot/katedraalit:

Cathedral of Assumption of Our Lady and St. John the Baptist (500 metrin päässä Sedlecin luukirkosta)

Sedlecin luukirkko

St Barbara’s Cathedral (Kutna horan ytimessä oleva katedraali)

2. St Barbaran katedraali

Kutna horan vanhan kaupungin laitamilla oleva St Barbaran katedraali on huikean kaunis! Myös Katedraalin vieressä olevalla terassilla oli ihana juoda paikallista limonadia ja nauttia maisemista! Tähän katedraaliin pääsee yhteislipulla. Tai lipun voi ostaa suoraan katedraalista.

3. Predator vs. Alien museo

Elokuvan ystäville suosittelen tätä museota! Joukkoon mahtui muutakin kuin Predatoria. Varsinkin sinulle joka tykkäät kauhuelokuvista! Museoon maksaa 12-13 euroa sisään.

4. Tutustu paikalliseen historiaan kaivoskierroksella

Czech Museum of Silver nimisellä rakennuksella oli näyttely kaivostoiminnasta sekä kierroksia kaivoksiin. Rakennus sijaitsee vähän ennen tuota Barbaran katedraalia. Ostin lipun kierrokselle, jossa mennään 60 metriä maan alle. Saimme valkoiset takit ja kypärät, joita kaivostyöläisetkin ovat aikoinaan käyttäneet. Kun opas kertoi, että ahtain kohta on 40 senttimetriä leveä, katselin vatsaani ja muodokasta poveani sekä mietin että mahdanko mahtua tuosta leveydestä. Mutta mahduin. Tätä kierrosta ei suositella jos kärsit ahtaanpaikan kammosta, olet raskaana, lapsille tai jos sinulla on heikot polvet esimerkiksi. Muutama kohta oli erittäin ahdasta ja varsinkin jos olet pitkä, joudut melko kumarassa menemään! Syvällä kaivoksessa oli viileää ja märkää. Aikamoinen pelkokerroin tämäkin reissu mutta hengissä selvisin!

Museon sivuille pääset tästä linkistä; https://www.cms-kh.cz/

5. Jos kaipaat majoitusvinkkiä

Sinulle, joka mahdollisesti haluaisit yöpyä Kutna Horassa, niin suosittelen Hotel Zlata Stoupaa. Hotelli sijaitsee lähellä junapysäkkiä ”Kutna hora mesto”, noin 5-10 minuutin kävelymatkan päässä. Hotelli on myös ihan vieressä vanhaa keskustaa, jonne kävelet parissa minuutissa. Hotellin kulma oli kuitenkin rauhallinen ja erittäin hyvä hinta-laatusuhde hotellilla. Yö hotellissa maksaa noin 50 euroa ja hotellihuone oli valtaisa! Itselläni oli parisänky sekä yksittäinen sänky, iso keittiönpöytä, kylpyhuone ja ikkunoita moneen suuntaan! Hotellissa on hyvä aamiainen. Suurin syy miksi valitsin tämän hotellin oli myöhäinen check in aika. Tiesin olevani perillä vasta 23 aikaan joten tämä oli iso kriteeri majapaikkaa valitessa. Mutta en ole pettynyt. Hotelli täytti ja ylitti odotukseni! Arvosana: 4.9/5. Yksi piste lähtee kun huoneessa ei ollut jääkaappia.

Hotel Zlata Stoupa löytyy booking.comista

Kutna hora oli ihana startti Tsekin reissuilleni ja olen tyytyväinen että vietin tuolla pari yötä. Paikka oli hyvinkin rauhallinen yöllä. Muita kokemisen arvoisia paikkoja on rahapaja (Italian court), kauhunäyttely pienellä kujalla kun mennään kohti Barbaran katedraalia sekä museo sanomalehtien painokoneista.

Kartta Kutna Horan ytimestä
Samalle päivälle osui vanhojen autojen näyttelypäivä
Insta tililtäni löytyy hyvä pätkä kun kävin tässä kauhunäyttelyssä!

2 Comments

  1. Tämä on paikka, jonne haluan ilman muuta joskus käymään. Oli itsellä pari vuotta sitten mielessä, kun oltiin useita viikkoja autolla Euroopassa. Jäi silloin valitettavasti väliin, mutta varmasti joskus mennään tuolla vielä käymään! Ja nimenomaan luukirkko on itsellä se suurin kiinnostuksen kohde, mutta näköjään muutakin kiinnostavaa löytyy!

    1. Kannattaa ehdottomasti käydä Kutna Horan ”keskustassa” ettei käy vaan luukirkossa. Se on kuitenkin aika pieni vaikka kaunis onkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]