Draculan kotikulmilla Sighisoarassa

Hunedoarasta jatkoin matkaa kohti Sighisoaraa. Tunnetuksi paikaksi Sighisoaran tekee Vlad Tepeksen synnyinkoti, jota ei voi olla näkemättä kun saavut vanhan kellotornin luo. Tätä kohdetta ehkä odotin reissultani eniten, tiesin kaupungin olevan hyvin keskiaikaisen näköinen. Ja en ollut väärässä. Tämä oli ehdottomasti lempparikohteeni koko reissulta.

Jos kuljet tämän matkan junalla, on edessäsi kaksi vaihtoa ja todennäköisesti pitkä odotusaika, kuten minulla oli. Tosin tämä matka ei mennyt niin kuin kuvittelin, ensimmäistä junaa ei ikinä saapunut asemalle, myöhästyin siis seuraavasta vaihdosta, jolloin pöräytin taksilla n. 100 kilometriä, toiselle vaihtopaikalleni. Tämä sadan kilsan matka vei 60 euroa lompakostani. En oikein keksinyt vaan muuta keinoa, koska junia kulki äärimmäisen harvoin ja nettiä en käyttänyt kuin majoituspaikoissa, joten en päässyt selailemaan esim. bussi aikatauluja. Ainakin joku taksikuski sai hyvän palkan sinä päivänä.

Viimeiseen vaihtopaikkaan saavuttuani, jäi aikaa 4 tuntia seuraavaan junaan. Sama aika olisi jäänyt vaikka olisin junalla nämä matkat kulkenut. Tai niin ainakin luulin. Junaan oli tullut jotain vikaa, jonka takia juna saapui 3 tuntia aikataulusta jäljessä. Pääsin lähtemään asemalta aamu neljältä. Tämä yö asemalla oli mielenkiintoinen, olin keskellä Transylvaniaa, syrjäisessä kylässä. Asemalla oli miehiä, minne lie menivät. Aseman vieressä oli poliisien piste. Moni halusi jutella kanssani, vaikkei yhteistä kieltä ollutkaan. En kuitenkaan kertaakaan tuntenut oloa uhatuksi. Vaihdoin useamman kanssa kuulumisia, junalippuja vilauttamalla sai yllättävän paljon aikaseksi keskustelua. He puhuivat Romaniaa, minä englantia. Osalle näytin myös videota Suomesta poroajelultani. Junan oltua jo pidempään aikataulusta jäljessä, toi rautatieaseman ”emäntä” minulle kahvia, vettä ja hedelmiä. Tunsin oloni kuninkaalliseksi ja hiukan jopa nolotti. Paikalla oli kuitenkin paikallisia, jotka varmasti olivat vähävaraisia, mutta minulle tarjottiin ruokaa! Vaihdoin tämän rautatieaseman emännän kanssa Facebookissa yhteistietojakin, häntä kiinnosti nähdä Suomesta lisää kuvia ja videoita.

Teiuksen juna aseman aikataulu
Teiuksen wc tilat. Ehkä pikkasen karun näköiset, mutta toimi silti 🙂
Yhden yön vietin Teiuksen juna asemalla

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten paljon arvostan romanialaisia. Miten he pienistä varoistaan, silti auttavat muita. En ole missään törmännyt näin ystävälliseen väkeen! Minusta pidettiin huolta, että astun oikeaan junaan. Aina sai apua kun kysyi. Junan saavuttua, eräs vanha mies, varmaankin n. 70 vuotias otti minut käsikynkkään ja näin me tepastelimme junaan!

Draculan kotikulmille

Sighisoaran rautatieasemalta kun lähtee kävelemään, niin ensin tulee vastaan uudempaa asutusaluetta ja rakennusta. Noin vartin kävelymatkan päässä on tämä ”vanha keskusta”, jossa on kellotorni ja muut vanhemmat rakennukset.

Noh, aamukuudelta oltiin sitten Sighisoarassa ja majoituspaikassa! Eikun nukkumaan ja heräilin kuitenkin hyvissä ajoin etten skippaa koko päivää. Tämän päivän kiertelin kylällä, kävin Vladin synnyinkodissa, tapasin itse ”Draculan”. Luulin tätä Draculaa vahanukeksi, kasvoista päätellen. Kuinka väärässä olinkaan. Hän alkoi lopulta kyselemään minulta mistä päin olen kotoisin? Vastasin vaa hänelle ensin häkeltyneenä että ”You talking with me?” 😀 Jep, hän toisti kysymyksen ja vastasin olevani Suomesta. En muista mitä hän vastasi, olin niin varma että hän on nukke.

Seuraavana päivänä kävin metsässä kävelemässä ja luonnonsuojelualueella. Iltapäivästä kävelin taas kaupungilla.

Värikkäät talot, vanhat katulamput… Tämä oli ehdottomasti paras kohde Romanian reissullani! Ihastuin tähän kaupunkiin täysin! Koko kaupunki oli sopivan kokoinen, jonka tallustelee hyvin muutamassa päivässä. Tässä kaupungissa pystyy yhä aistimaan menneen ajan.

Majoittauduin Sighisoarassa AM goldbergissä ja tässä tulee majoituspaikkani arvio:

+ Lähellä vanhaa keskustaa, majoituspaikasta on esim. kellotornille matkaa alle 10 minuuttia

+ Ovikoodi tuli tekstiviestillä päivää ennen ja avain oli jätetty oveen

+ Majoituspaikassa on jaguzzi näköalapaikalla sekä sauna

+ Yhteinen keittiö käytössä, mutta aamiaismahdollisuus esim. parin minuutin kävelymatkan päässä Bulevard nimisessä hotellissa

+ Huone on miellyttävä, iso suihku

– Ei asiakaspalvelua (suomalaisen unelma) heidät kuitenkin sai kiinni puhelimitse

– Majoituspaikan aula oli sisustettu hiukan… oudosti. Pikkasen liian tätimäinen makuuni. Oli pitsiä, jotain koruja ym..

Annan arvosanan 4,6/5

Kolme yötä maksoi 130 euroa, ilman aamiaisia

lopuksi kuvia majoituspaikasta AM goldberg

Majoituspaikan yhteiskeittiö
Majoituspaikan ylätasanteella oli jaguzzi käytettävissä. Täältä oli hienot näköalat kaupungille!
Majoituspaikka ulkoapäin

Vladin, synnyinkodissa (keltainen rakennus) toimii ravintola, alhaalla matkamuistomyymälää (ei tosin Dracula aiheista). 2 euron sisäänpääsyllä pääsi vierailemaan huoneissa, jotka muistutti vähän Linnanmäen kummitusjunaa. Oli ääntä, sumua, aikaisemmin kerrottu ”vahanukke” Dracula ja muuta mukavaa. Tästä löytyy videopätkä Instagram tililtäni.

Vanha kellotorni on rakennettu 1400 luvulla ja torniin pääsee sisään pienellä sisäänpääsymaksulla (taisi olla 3-4 euron luokkaa). Torni on 60 metriä pitkä ja sisällä oli useampi huone, jossa oli kelloja sekä muuta näytillä. Esimerkiksi vanha kirja, jossa esiteltiin jumppaliikkeitä.

Kukkulan päällä oli vanha koulu, kirkko ja hautausmaa. Kukkulalle meni vanha porrastunneli. Tämä oli varsin mielenkiintoinen paikka yöaikaan. Nyt jälkikäteen harmittaa ettei tullut oikein otettua yökuvia. (Tässä vaiheessa joku voi miettiä, että miten ihmeessä uskalsin liikkua tuolla yöaikaan? Tietäisittepä vain, kuinka hiljainen tämä kylä oli klo 22:00 jälkeen. Hyvä kun näki ihmisiäkään. Hyvin rauhallista. Moni ravintola sulki ovensa klo 22.00)

Lähtisinkö uudelleen Sighisoaraan? Totta hemmetissä! Oletko matkustamassa Romaniaan ja aikomuksena kiertää autolla/junalla? Suosittelen Brasovin lisäksi tietenkin Sighisoaraa! Draculan synnyinkodista onkin hyvä matkata kohti Branin linnaa, eli ns ”Draculan” linnaa. Kirjoitan linnasta erikseen oman blogikirjoituksen, jossa myös käyn läpi Vladin elämänkertaa.

Oletko vieraillut Sighisoarassa? mitä pidit? Jätä kommenttia niin tehdään tää paikka enemmän tunnetuksi!! <3

Artikkelin alkuperäinen julkaisu 22.6.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]