Pienen karhunkierroksen parhaat palat

Kuusamossa, Oulangan Kansallispuiston eteläosissa sijaitsee yksi Suomen tunnetuimmasta ja suosituimmasta päiväretki kohteesta. Jos jokin paikka täytyy Kuusamossa nähdä, se on tämä! Tämä hyper suosittu reitti on käveltävissä mihin vuodenaikaan tahansa. Reitille pääset Juumasta ja aloituspaikan löydät varmasti (et voi olla eksymättä, kun näet useiden satojen metrien autoparkit tienvarressa, jos keskellä kesää lähdet retkelle), mutta paikalle pääsee kesä aikaan myös bussilla. Bussiyhteydet kulkevat Kuusamon keskustasta, Rukalta tai Hautajärveltä ja jos kohteenasi on Pieni karhunkierros, pysäkki jossa jäädään on Juuman ”Retkietappi”. Bussipysäkki sijaitsee ihan reitin lähtöpisteeltä.

Bussiaikataulut löydät Rukan sivuilta; https://www.ruka.fi/

Lähtöpaikalla on wc ja kahvila, joka on avoinna kesäisin.

Lähtöpaikalla on taululla Pienen karhunkierroksen kartta (Suosittelen ottamaan kuvan tästä, niin näet heti kännykästä missä menet, Infotauluja on kyllä reitillä tietyn väliajoin)

Pieni karhunkierros on 12 kilometriä pitkä merkitty rengasreitti, joka on maastoltaan melko haastava. Näin reitillä kuitenkin lapsia sekä vanhempia ihmisiä, joten tämä reitti on kuitenkin monen mieleen. Kuitenkin peruskunto kannattaa olla hyvä, että jaksaa nousta rappusia ja mäkiä alas. Korkeuseroja reitillä nimittäin on!

Reitillä on myös kolme riippusiltaa, jotka aiheuttavat ruuhkaa, jos satut kulkemaan päiväsaikaan. Kun lähdin pois siinä klo 13 kieppeillä, oli jonoa jo muodostunut riippusilloille. Jono kuitenkin kulki suhteellisen nopeasti.

Vinkki 1: Suosittelen lähtemään kävelemään aikaisin aamusta tai myöhään illalla, jos haluat rauhassa kävellä tai esimerkiksi valokuvata (tai hengailla riippusillalla hetken aikaa niin kuin minä)

Lähdin matkaan 07:00 aikaan aamulla ja menikin useampi tunti, ennen kuin näin muita. Kävelin myötäpäivään, eli Myllykoskelta kun reitti haarautuu ja täytyy päättää kumpaa suuntaa lähtee kävelemään, lähdin kohti Harrisuvannon laavua. Tämä kannatti. Kallioportin kohdalla on nimittäin hyvin korkeat raput! Minun onnekseni kävelin raput alaspäin!

Vinkki2: Suosittelen reittiä myötäpäivään, huom. lähtöpisteellä taulun mukaan suositellaan vastapäivään. Luontoon sivujen kautta reittiä suositellaan vuodenajan mukaan; sulanmaan aikana myötäpäivään, talviaikana vastapäivään!

Myllykosken jälkeen pyöreälammella oli tulentekopaikkaa ja siinä näin muutaman teltankin. Myös kuivakäymälät löytyivät ja puuvarasto. Hienolla sijainnilla, kiva paikka evästää!

Harrisuvannon laavulla näkyi paljon poroja. En edes heti huomannut näitä vaan otin kuvaa laavusta ja vasta myöhemmin bongasin nämä porot kuvasta!! Poroja oli lisää huilaamassa katollisessa taukopaikassa. Laavulla söin poropiiraan, jonka olin ostanut mukaani Oulangan luontokeskukselta aikaisemmin. Myöhemmin naureskelin itsekseni, että söin sitten poroa siinä porojen seurassa!

Laavun jälkeen ylitin riippusillan ja jatkoin matkaa. Nämä riippusillat olivat minulle uusi juttu ja pidin! Vaikka korkeanpaikankammosta kärsinkin. Hiukan sillat kyllä natisi, mutta ei se menoa haitannut!

Maisema vaihtui kallioihin, korkeisiin paikkoihin ja koski pauhasi vaikkei sitä aina näkynytkään. Seuraava taukopaikka sijaitsi ennen Jyrävän vesiputousta, missä olikin pidempi rivi wc:tä, nuotiopaikka ja katollista eväspaikkaa. Vähän matkaa tästä tulikin eteen Siilastupa, joka on autiotupa! Erittäin kivan näköinen, jossa mielelläni haluaisin yöpyä! Siilastuvan terassilla on pöytä ja pihalla nuotiopaikka, näytti myös siltä että rappusista pääsi suoraan halutessaan jokeen! Kenties pulahtamaan?!

Siilastuvan autiotupa

Siilastuvalta näkyikin Jyrävän vesiputous, vesiputous on yksi Suomen suurimmista ja korkeutta tällä on 9 metriä.

Tämän jälkeen olikin enää pieni kävelymatka takaisin Myllykosken tuvalle.

Koko reittiin meni aikaa reippaat 5 tuntia ja otin tosissaan rauhallisesti. Monesti näin kun moni pyyhälsi ohitseni ja tuntuikin siltä että tuleeko ihmiset tänne vaan suorittamaan tätä reittiä? Kuinka moni pysähtyy katsomaan luontoa? Kuuntelemaan kosken kuohua? Lintujen laulua?

Vinkki 3: varaa tarpeeksi aikaa. Luontoon.fi sivuilla sanotaan että 4-6 tuntia on hyvä aika. Parilla pidemmällä tauolla tähän menee helposti aikaa. 

Vinkki 4: Varaa mukaasi kunnolla evästä ja juotavaa, wc- paperia, käsidesiä ja tulentekovälineet

Palkitsin itseni lopuksi nauttimalla keittolounaan Basecamp Oulangassa, joka sijaitsee Pienen karhunkierroksen alkuvaiheessa, ennen Myllykoskea. Basecampissa näyttäisi olevan hienoa majoitusta ja ruokakin oli maittavaa!

Jos mielesi tekee kokeilla koskenlaskua, myös se onnistuu tuolla. Lähtöpisteellä oli jokin ”Koskenlaskua” katos ja näinkin jossain mainosta tästä. Ehkä tätä kokeilen sitten seuraavalla kerralla! Pari päivää myöhemmin näin Instagramissa näistä koskenlaskuista juttua, saatavilla on leppoisampia sekä k18- koskelaskua!! JAIKS!

Kuusamon luonto, pauhaava koski, metsä, porot, kalliot, vesiputous ja luonnon äänet herättivät minuun elossa oman sisäisen Indiana Jonesin. Loppupäivän ajan mielessäni soikin Indiana Jonesin tunnari!

Kiinnostaako nähdä lisää retkeily aiheisia kuvia ja videoita? Seuraamalla Instagram/Facebook tiliäni koet enemmän. Julkaisen myös reissun aikana tarinaa sekä välillä live videotakin! Hyppää ihmeessä mukaan instaan ja sisäpiiriini, niin et jää seikkailuista paitsi!

Löydät minut Instagramista ja Facebookista: Tinttitutkimusmatkalla

http://www.instagram.com/tinttitutkimusmatkalla

Artikkelin alkuperäinen julkaisupäivä: 8.8.2021

Minä vuodenaikana tämä Pieni karhunkierros on sinusta kauneimmillaan? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]