Brnon maan alla on harjoiteltu alkemiaa

Brno on Tsekin toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee melko etelässä lähellä Itävallan rajaa. Kaupungissa on hyvät julkiset yhteydet; raitiovaunut kulkevat ja Brnoon pääsee junalla monestakin paikasta. Brnossa on myös lentokenttä.

Brnossa voit viettää leppoisaa kaupunkielämää, tutustua Spilbergin linnaan, maanalaisiin tunneleihin, joita Brnossa on useampi. Myös krypta on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka.

Euroopan toiseksi suurin katakombi sijaitsee Brnossa

Kostel sv. Jakuba kirkon pihalta lähtee portaat alas kohti katakombia. Maan uumenissa on yli 50 000 luun kokoelma. Sisäänpääsy oli muistaakseen 6 euron luokkaa ja kannattaa varautua siihen ettei paikka ole avoinna maanantaisin.

Brnon tunneleissa on harjoiteltu alkemiaa

Maan alla olevia tunneleita/kohteita on Brnossa peräti kahdeksan. Yksi näistä on edellä mainittu katakombi ”Ossuary at st Jame’s church”.

10-z Bunker on myös yksi näistä, muita suosittuja paikkoja on vesitankit Spilbergin linnan luona sekä Capuchin crypt.

”Labyrinth under the vegetable market” on myös yksi maan alla olevista paikoista. Tänne pääsee vain opastetulla kierroksella. Kierroksen aikana mennään 212 porrasta alaspäin, näet miten aikoinaan on säilytetty ruokaa maan alla, harjoiteltu alkemiaa sekä kidutettu ihmisiä.

Spilbergin linnan vankityrmä

Linnaa alettiin rakentaa 1200 luvulla mutta vasta 1700 laajennettu ja tuolloin otettiin myös vankila käyttöön. Maan alla toimi vankityrmät kahdessa tasossa. Itse linna on aika sokkeloinen ja näyttelyä oli hankala kiertää. Näyttelyssä oli esillä linnan historiaa, myös natsit ja kidutushistoria tuli esille. Ylimmässä kerroksessa olikin jo nykyaikaisempaa taidetta. Mielestäni linnan kohokohtia oli maan alla olevat vankityrmät sekä linnan ympäristö. Linna sijaitsee ihan keskustan luona mutta kukkulalla, ylös kävellessä on nurmikkoa ja penkkejä. Linnan ympäristö on auki myöhään illalla ja paikalliset viettävät aikaa puistossa.

Capuchin cryptassa makailee kapusiini veljet

Kapusiinien juuret ulottuvat 1500 luvulle Italiaan, joka on fransiskaaneista haarautunut veljestö. Kapusiini veljet pitävät esikuvanaan ”Italian Saint Francis of Assisi” nimistä henkilöä, joka eli 1181-1226 vuosina. Varhaisten kapusiinien elämä oli hyvinkin askeettista kun nykypäivänä vaatimuksia on lievennetty. Kapusiinit pitävät yllään ruskeaa kaapua ja suippokärkistä huppua. Vuonna 1960 kapusiineja oli 15 600 ympäri maailmaa.

Luostaria alettiin rakentaa nähtävästi 1600 luvulla ja siellä on tänäkin päivänä esillä 1600 ja 1700 luvulla olevien kapusiini veljien muumiot.

1800 luvulla kapusiinit auttoivat saarnaajia, ei ainoastaan Brnossa vaan myös lähialueilla. Auttoivat kutomisessa ja puusepän hommissa sekä valmistivat myös rohtoja. He viljelivät kasveja omilla palstoillaan. Tuona aikana Brnon luostarissa majaili 40 kapusiinia.

Kapusiinit olivat katuvaista sorttia ja heidän elämäntyylinsä määritteli heidän ”raamattunsa”. Tärkeintä oli auttaa toisia apua tarvitsevia. Päivät täyttyivät rukouksista ja työnteosta.

Brnossa kapusiinit perustivat koulun köyhille lapsille 1800 luvun loppupuolella (1876-1957).

Operaatio K Vuonna 1950 kommunistit ottivat vallan ja kaikki munkit joutuivat kotien vangeiksi ja toiminta lakkautettiin.

Nähtävästi nämä kapusiinit paloivat jossakin tulipalossa. Kryptassa on vielä tänäkin päivänä näitä muumioituneita kapusiineja. Osa on lasiarkuissaan ja osa isommassa sellissä. Kannattaa ehdottomasti käydä vierailemassa, jos eksyt Brnoon!

Brnon keskustan siivekäs krokotiili ja mystinen musta kello

Keskustassa oli miellyttävä kulkea ja pidin todella tästä kaupungista. Kaupungin aukiolla porukka makoili rantatuoleissaan suihkulähteen luona. Kävin myös tutkimassa Brnon tunnettua kelloa, tuota mustaa patukkaa. Törmäsin myös kolmeen suomalaismieheen, jotka kysyivät missä olis hyvä baari. Sanoin että mulla on hiukan eri mielenkiinnon kohteet, enkä osaa suositella hyvää menomestaa! 😀 Ratikat kulki hyvin, mielestäni tosin kaikki tarpeellinen oli ydinkeskustassa ja tarvetta kauemmas, minulla ei ollut.

Brnosta matkani jatkui kohti Houskan linnaa. Houskan vierailu oli ehdottomasti jännittävin osuus koko Tsekin matkasta. Brnosta jäi kuitenkin hyvä mieli; ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

1 Comment

  1. Brno kuulostaa kiinnostavalta kohteelta, jossa on yllättävänkin paljon nähtävää. Kiinnostavimpana varmasti katakombi, mutta myös muut maanalaiset kohteet vaikuttavat todella kiehtovilta. Brnoon onkin ilman muuta varattava riittävästi aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]