Dracula vai seivästäjä? 10. asiaa Vlad Tepeksestä

Yhteistyö/Cooperation with Bran castle

First, I want say thank you for Bran castle. I got ticket to castle and very good guide for my visit. I hope, that someday, I can come again <3

Dracula tarinat ovat aina kiehtoneet minua ja olen jo nuoresta asti haaveillut että jonain päivänä mä vielä vierailen tuolla ”Draculan” linnassa. Moneen vuoteen en asiaa miettinyt, kunnes yhtenä tylsänä työpäivänä mieleeni juolahti, että miksi en menisi sinne Romaniaan? Ja niin mä päätin mennä. Aluksi kyselin paria kaveria mukaan, mutta ketään ei oikein innostanut tämä Dracula hömppä, eikä Romania. Joten tein reissun perinteisesti yksin.

Nyt kerron vierailustani tähän mystiseen Branin eli ”Draculan” linnaan ja kerron myös 10. asiaa Vlad seivästäjästä, joka yhdistetään näihin Dracula tarinoihin.

Olin yhteydessä linnaan aikaisemmin ja yritin epätoivoisesti kokeilla onneani, että onko mitenkään mahdollista viettää yötä linnassa. Niin kuin arvasinkin, yösijaa en linnasta saanut, mutta sain ilmaisen pääsyn linnaan sekä oppaan mukaan vierailun ajaksi. Opas kertoi hyvinkin paljon linnan historiaa ja sain linnasta paljon enemmän irti, oppaani kanssa.

Näin pääset perille

Linnaan pääsee oman auton lisäksi esim. julkisilla Brasovista. Brasovista on 45 minuutin ajomatka linnaan ja bussilipulla on hintaa kaksi euroa. Jos bussilla haluat mennä, niin Brasovista kun löydät bussiaseman ”Autogara 2” niin sieltä lähtee bussit linnaan puolen tunnin välein. Bussi pysäkki sijaitsee ihan linnan vieressä.

Linnassa on 57 huonetta, neljässä kerroksessa. Linna on auki vuoden jokaisena päivänä ja siellä pidetään erilaisia teema iltoja. Voin vain kuvitella, miltä tuntuisi vierailla linnassa halloweenin aikaan.

Linnan historiaa

Branin linna ”virallinen” syntymäpäivä on 19.lokakuuta 1377, kun Puolan ja Unkarian kuningas Louis I halusi puolustaa Itäistä Unkariaa, lähellä olevista Ottomaaneista Transylvaniassa. Historiaa kuunnellen ja lukien, en oikein pysynyt mukana, kuka milloinkin omisti linnoistuksen ja kuka oli velkaa kenellekin. Nähtävästi lainaa otettiin eri keinoin ja veroilla oli myös oma osuutensa tässä. Allaolevasta kuvasta kuitenkin näkyy, että ennen Louisia on jo ollut jotakin toimintaa linnoituksessa. En sitten ole varma, onko ensimmäiset dokumentit kuitenkin Louisin ajalta.

Kuningatar Marie saapui linnaan 1920. Marie muutti linnan ulkonäköä; linnaan alettiin maalata valkoisia seiniä sekä veisteltyä puuta. Marie oli myös innokas tuomaan linnaan esineitä ja materiaalia, aina kun vieraili muissa maissa.

Hänen aikanaan myös löydettiin linnasta salaportaat, jotka menivät ykköskerroksesta kolmanteen kerrokseen. Vieraat pääsivät kävelemään näitä portaita vain yhden kerroksen verran. Jos en väärin muista, opas kertoi yhden tason olevan ilman portaita, vaan tämä salakäytävä kiivettiin köyden avulla.

Linnassa oli esillä eri aikakausien hallitsijoiden huoneita ja myös Dracula osuudelle oli jätetty tilaa. Myös erilaisia Romanialaista mytologiaa esiteltiin.

Linnan salaportaat
Linnan alkuperäistä kirjastoa

Linnassa oli myös ”kidutusmuseo” johon oli erillinen sisäänpääsymaksu. Oppaani johdatti minut oville ja sanoi odottavansa minua. Hän kertoi, että hänen tekee pahaa nähdä näitä ja ymmärrän. Romanian historiassa nämä kidutusmuodot ovat olleet vahvasti mukana ja monelle paikalliselle ahdistava paikka vielä tänäkin päivänä.

10. asiaa Vlad Tepeksestä

Bram Stokerin kirjoittama teos ”Dracula” vuonna 1897 antoi alkusysäksen tälle Dracula touhulle, jonka jälkeen ollaankin kirjoitettu ja tehty, lukuisia vampyyriaiheisia kirjoja/elokuvia. Toki tätä ennenkin on ollut vampyyritarinoita.

Bram käytti inspiraation lähteenä Vladin suvun historiaa sekä Vladia itsenään. Vlad oli 1400- luvulla Valakialainen ruhtinas, joka raa’asti kidutti vihollisiaan. Bram Stoker ei itse ikinä vieraillut kuitenkaan Romaniassa.

1. Vladin tarkkaa syntymävuotta ei ole vieläkään tiedossa eikä synnyinpaikkaa, mutta on oletettu että hän syntyi 1431, Sighisoarassa. Ennen Brasovin vierailua, olinkin kolme yötä Sighisoarassa ja suosittelen tätä kylää ehdottomasti, jos eksyt Romaniaan. Tämä kylä oli matkani kohokohta!

Hänen synnyinkotinsa sijaitsee ihan ”vanhan kaupungin” ytimessä, kellotornin vieressä. Tästä löydät enemmän tietoa, aikaisemmasta postauksestani.

2. Vladin isä (Vlad II Dracul), oli Valakian ruhtinaana kahteen otteeseen vuosina 1436-1442 ja 1443-1447. Ruhtinaan poikana Vlad on saanut kattavan koulutuksen niin uskonnon, kirjallisuuden, kielien ja fyysisen kasvatuksen saralla.

3. Vuonna 1442 kymmenvuotiaan Vladin elämä muuttui dramaattisesti kun Osmanien valtakunnan sulttaani päätti vangita osan heidän perheestään. Vlad ja hänen veljensä Radu oli pitkään vangittuna. Koska kyseessä oli melkosen arvokkaat panttivangit, heidän vankiaikansa eivät olleet pelkkää tyrmässä istumista, vaan vuosiin sisältyi monipuolista koulutusta. Heidän epäillään olleen vankeina kuutisen vuotta, mutta tarkkaa vuotta tästäkään ei ole tiedossa.

Nousu Valakian ruhtinaaksi

4. Vladista tuli ruhtinas 1447, kun hänen isänsä ja vanhempi veljensä Mircea murhattiin. Mircea haudattiin elävältä ja isä otettiin kiinni pakomatkalla.

5. Suurin osa Vladista kertovista tarinoista liittyy Vladin toiseen hallituskauteen.

Vlad ja aatelisto

Eräässä tarinassa Vlad kutsui Aateliset luokseen ja kysyi heiltä, kuinka monta ruhtinasta he olivat palvelleet. Jokainen vastasi eri luvun. Vladin mukaan, kukaan ei vastannut oikein, joka olisi ollut seitsemän. Ja niin Vlad päätti seivästyttää kaikki paikalleen kutsuttua 500 aatelista. Vladin tarkoittama luku seitsemän, todennäköisesti viittasi hänen omaan sukuun kuuluneita ruhtinaita. Myöhemmin ollaan kuitenkin mietitty oliko paikalla tosiaan 500 vai onko tämä liioteltua. Ken tietää?

Rikos ja rangaistus

Vlad pyrki myös kitkemään kaikki mahdolliset rikokset ruhtinaskunnastaan, hän määräsi pienimmästäkin rikoksista ankaria rangaistuksia. Valehtelu, varkaus tai muuten vaan teki vääryyttä toiselle, saattoi olla kuolemanrangaistus tuomio. Kuolemanrangaistustuomio oli tyypillisesti seivästäminen.

6. Tarinoiden mukaan Vladilla oli vaimo ja olihan hänellä myös poikakin. Poika tapettiin myöhemmin kirkon portailla, Sibiussa. Vaimo, jonka nimeä ei tiedetä, tappoi epätoivoissaan itsensä turkkilaisten armeijan lähestyessä, sillä hän ei halunnut jäädä vihollisten vangiksi (kaikki, jotka ovat vähänkin katsoneet Dracula elokuvia, huomaavat nyt miten tätäkin tarinaa on käytetty kirjoissa sekä elokuvissa).

7. Romanialaiset kuitenkin puhuvat Vladista myös hyvinkin positiivisesti;

Poenarin linna ja Arefun kylä

Poenarin linna on periaatteessa se ainoa oikea ”Draculan” linna, jossa hän asui ja linnottautui. Yhden tarinan mukaan, kun Vlad oli paennut linnaansa paikallisten kyläläisten avustamana, oli turkkilaiset seuranneet häntä. Yöllä eräs turkkilainen sotilas varoitti kuitenkin Vladia ja sotilas kirjoitti Vladille lyhyen varoitusviestin, sitoi sen nuoleen ja ampui jousen avulla ylös linnaan. Nuoli viesteineen lensi suoraan Vladin ikkunasta sisään. Miksi turkkilainen sotilas auttoi Vladia? Sotilas oli itseasiassa alunperin Valakialainen, mutta hänet oli lapsena viety Osmanien valtakuntaan, sulttaanin armeijaan.

Saatuaan viestin Vlad lähetti samantien sotilaansa etsimään apua Arefun kylästä. Kolme miestä saapui auttamaan Vladia ja kertomaan miten linnasta pääsee pakenemaan salaista tietä vuorten halki. Yksi näistä miehistä oli seppä, joka neuvoi Vladia kengitsemään hevosensa kengät väärinpäin turkkilaisten hämäämiseksi. Seuraavana aamuna kolme miestä ja Vlad pääsivät melkein Transylvanian rajalle saakka, kun tuli aika erota, Vlad kysyi miten heidät voisi palkita. Miehet sanoivat etteivät halunneet rahaa tai jalokivia, koska ne voitiin helposti viedä. Mutta Vlad voisi lahjoittaa heille maata. Näin Vlad palkitsi nämä kolme miestä kymmenellä vuorenrinteellä ja kuudella kymmenellä laidunmaalla. Tarinan mukaan, sopimus allekirjoitettiin jäniksen nahalla kiven päällä. Arefun kylästä vuoriston juurella sijaitsee kivi, jota kutsutaan voivodin kiveksi. Arefun kyläläiset edelleen omistavat heidän esi-isilleen aikanaan lahjoittamat maat.

8. Viimeiset vuodet Vlad vietti vangittuna Unkarissa. Unkarin kuningas Matias Corvinus vangitsi Vladin ja hänet siirrettiin Budapestin lähellä olevaan Visegradin linnaan. Vlad vietti 13 vuotta vangittuna ja tuona aikana hänestä kerrotut tarinat levisi Euroopassa. Johannes Gutenbergin 1400 luvun puolivälissä kehittämä kirjapainokone oli kovaa huutoa ja näin tarinat Vlad Seivästäjästä kantautui moneen Euroopan maahan.

Dracula vai seivästäjä?

9. Dracula nimi on kulkeutunut suvussa 1431 vuodesta lähtien, kun hänen isänsä valittiin Lohikäärmeen ritarikunnan eli Societas Draconistatrumin jäseneksi. Dracula nimi viittaa latinankieliseen lohikäärmettä tarkoittavaan sanaan draco, Romanian kielessä drac tarkoittaa kuitenkin paholaista.

10. Hänen hautapaikasta ei myöskään ole tarkkaa tietoa. Tällä hetkellä hänen hautapaikaksi sanotaan Snagovin luostaria, joka sijaitsee saarella, n. 30 kilometrin päässä Bukarestista. Myöskään kuolintavasta ei ole varmaa tietoa, vaan siitä liikkuu erilaisia tarinoita. Yhden tarinan mukaan Vladin pää irroitettiin ja kastettiin hunajaan sekä lähetettiin sulttaanille.

Lähteenä käytetty oppaan kertomaa puhetta ja minun tulkitsemaa, paikan päältä ostettua Branin linnan opasta sekä Tuomas Hovin kirjoittamaa ”Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi” kirjaa.

Vierailun päätteeksi lähdin hissillä maan uumeniin, jos vierailet linnassa, suosittelen ostamaan ”Timetunnel” lipun, niin saat vierailun päätteeksi pikkasen jännitystä ja päädyt lopulta matkamuistomyymälän oville.

Artikkelin alkuperäinen julkaisu: 16.7.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]