Vankilasta luksushotelliksi

Helsingin Katajanokalla sijaitsee hotelli, joka oli aikaisemmin Helsingin lääninvankila. Vuonna 1837 vankilassa oli 12 huonetta, kaksi vartijoiden huonetta sekä jumalan palvelushuone, Helsingin toiseksi vanhin kirkko.

Helsingin lääninvankila tunnettiin myös nimellä Nokka eli Skatta, joka toimi tutkintavankilana. Pahimmillaan täällä odotti reilu 200 vankia tuomiotaan 164:ssa sellissä.

Vuonna 1944 vankila saa osuman kun lentopommi tiputetaan leipomon lähelle. Tämä sytytti tulipalon vankilassa ja muutama vanki käytti tilaisuuden hyväksi ja pakeni.

1946 löydetään mielenkiintoinen salatunneli, tämä salatunneli ei kuitenkaan johda vapauteen. Vaan miesten yhteishuoneesta 3. kerroksesta naistenselliin numero kolmeentoista. Salatunneli onkin näköjään ollut lemmentunneli 😉

Majoittauduin hotelli Katajanokalla yhden yön, kun liiton tapahtuma viikonloppu järjestettiin siellä. Vain paria päivää ennen aloin googlata että missä oikein yövyn ja jumantsuki! Mikä historia! Vankilamiljöö ja kummitukset tekivät vaikutuksen!

Katajanokalle pääsee ratikalla numero 4, joka lähtee läheltä rautatieasemaa, sokoksen edestä. Saapuessani paikalle, ei tarvinnut kauan etsiä hotellia kun yritin etsiä vankilan näköistä maisemaa!

Hotellissa oli hyvin onnistuttu säilyttämään vankilamainen tunnelma, mutta kuitenkin hyvällä maulla. Päivän aluksi hotellin pitkäaikainen työntekijä kertoi hotellin historiaa. Lähtöpäivänä sama tyyppi vei meidät ryhmätyrmään ja kertoi tarinoita! Vau, mitä tarinoita!

Check in vaiheessa yritin vielä neuvotella itselleni huonetta, jossa kummittelisi mahdollisimman paljon! Kieltämättä outoja toiveita minulla. Vastaanottovirkailija Ei voinut kuitenkaan luvata kummitustakuuta ja todennäköisesti ventovieras kämppikseni ei olisi nauttinut tästä lisästä! Huone, jonka olisin halunnut, olisi ollut Risto Rytin vanha vankiselli, mutta liiton kautta oli varattu jo tietyt huoneet, joten tähän huoneeseen en päässyt majoittumaan.

Majoittauduin huoneeseen jossa oli aikaisemmin ”Rikoksen uusineet” osasto. Huoneesta löytyi vankilan vanhoja avaimia seinällä taulussaan ja kirjoituspöydän laatikosta kurkisti raamattu. Huoneessa oli kylpyamme Ritualsin tuotteineen! <3 Taas iso plussa hotellille.

Hotellin aamiainen oli myös monipuolinen ja hyvä. Perinteisten pekonien ja munakkaiden lisäksi pöydästä löytyi lettuja! Nam! Aamiainen tosin alkoi aika myöhään, olisiko ollut kahdeksalta? Näin aamuvirkkuna, olisin halunnut aamiaiselle jo aikaisemmin!

kahden hengen huone

Hotelliin oli jätetty alkuperäinen eristysselli sekä ryhmätyrmä

Eristysselli
Ryhmätyrmä, jossa oli parhaimmillaan 40 vankia kerralla

Vankilana tämä toimi vuoteen 2002 saakka, jolloin Nokan vangit siirrettiin Vantaalle ja vankilan toiminta lakkautettiin. 2006 alkaa muodonmuutos ja vankilasta tehdään hotelli. Nykyään hotelli kuuluu Amerikkalaiseen Marriot ketjuun ja hotelli on saanut mainetta myös paikkana, jossa kummittelee! Entinen presidenttimme Risto Ryti, joka oli myös vankina tuolla, kuulema astelee yhä vanhassa vankisellissään.

Kiinnostaako kuulla lisää vankien elämästä?

Nokka- Kiven sisällä, kirjassa kerrotaan miten vankilassa elettiin, lusittiin ja työskenneltiin. Kirjassa on myös paljon kertomuksia pakoyrityksistä. Kirjaa varten on haastateltu entisiä vankeja ja henkilökuntaa. Kirja on Harri Nykäsen ja Jouni Tervon kirjoittama.

Hotellin plussat ja miinukset

+ Hotellissa hyvin säilytetty vankilamainen tunnelma, pidin erittäin paljon hotellin miljööstä

+ Huoneessa amme!

+ Aamiainen oli kattava, laaja teevalikoima

– En keksi hotellista miinusta! Ehkä se ettei omalle kohdalle osunut ne kummitukset 😉 Täytyykin tulla uudelleen.

Annan arvosanan 4,9. Yksi piste lähti korkeahkosta hinnasta. Muuten kaikki on täydellistä!

Hotellin sivuille pääset tästä: https://www.hotelkatajanokka.fi/ (avautuu uuteen välilehteen)

2 Comments

  1. Kiinnostavalta kuulostava hotelli ilman muuta. Itse olen yöpynyt Turussa Kakolassa, jolla on pitkälti samanlainen historia. Kovasti pidin siitä, ehkäpä sitä pitää kokeilla sitten tämäkin! 🙂

    1. Suosittelen. Tykkäsin paljon sisustuksesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]