Seikkaillaan Olavinlinnassa

Kihisin raivosta ja marssin infotiskin neidin luo. Murahdin ja kysyin ”Missä se linnan ravintola oikein on?” Neiti kertoi kiltisti sijainnin. Jälkeenpäin mietin, että hän varmaan mietti mikä hormonihirviö olen. Mikä tuota naista vaivaa. Nälkäkiukku ja se ettei kaverillani ole minkäänlaista suuntavaistoa. Hän juuri mainitsi nähneensä ravintolan käydessään wc:ssä, 3 minuuttia myöhemmin. Reitti ravintolaan oli unohdettu.

Teimme päiväretken Punkaharjusta Savonlinnaan, suuntana tämä Olavin linna. Linnat ovat aina kiehtoneet minua. Olavin linnasta saat parhaimman hyödyn irti osallistumalla ilmaiseen opastettuun kierrokseen.

Ennen kuin luet eteenpäin, käy ihmeessä testaamassa miten pärjäisit keskiajalla. Testiin pääset tästä linkistä; https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/09/selviaisitko-hengissa-keskiajalla-testaa-tietosi

Sain itse tuloksen;

Tuloksesi on 2/10 oikein

Hengenvaara! Älä lähde matkaan keskiajalle ilman lisäopintoja.
Haluatko oppia lisää keskiajasta? Lue selviytymisopas

Testin tuloksen perusteella olen tyytyväinen ettei nyt olla keskiajalla. Vaikka tästä aikakaudesta olenkin kiinnostunut.

Olavinlinna on rakennettu 1400 luvulla ja nimetty norjalaisen viikinkikuninkaan mukaan. Hänen patsas koristelee yhdessä linnan huoneissa. Muistan oppaan puhuneen jotakin pähkinäsaaren rauhasta, mutta mielessäni pörräsi muut ajatukset. Kävimme opastuksen aikana kellotornissa ja tornissa jossa sijaitsi kappeli. Kappelissa kuulema pystyy vieläkin pitämään tilaisuuksia. Kappelin takaseinällä oli pieni aukko. Tähän pieneen kopperoon laitettiin sairastuneet ihmiset seuraamaan tilaisuuksia.

Siinä se viikinkuningas on

Linnan portaat (varsinkin kellotorniin) olivat erittäin pienet ja jyrkät. Eikä käsille ollut mitään tukea. Tämä oli korkeanpaikan kammoiselle todellinen pelkokerroin. Kerran jouduin tulla alas perse portailla…. Nyt ymmärrän miksi yleensä matkustan yksin 😀 Seuralaiseni oli hyvin kaukana minusta.

portaat kellotornille

Kellotornin huipulla oli myös keskiaikainen käymälä… Sieltä pystyi kurkistamaan suoraan alas, näkien vettä. Tästäkö porukka on oikeesti paskonut? Pohdimme tätä illalla ja päädyimme googlen ihmeelliseen maailmaan. Googlen tuloksella löysimme myös keskiaikaisen pyyhintätavan.

Xylospongium – keskiaikainen pyyhintäväline

Ylhäällä kuva keskiaikaisesta pyyhintävälineestä, jota käytettiin ainakin Roomassa. Ehkä myös Suomessa? Välineeseen on kiedottu merisieni, jota sitten dipattiin etikkaan tai veteen. Ensimmäiseltä silmäykseltä mieleeni tuli wc pöntön harja.

Mutta se siitä historiasta, Olavin linna on kaunis. Linna tunnetaan myös kummituksista ja oopperajuhlista, ensimmäinen ooppera pidettiinkin jo 1912.

Linnavierailun jälkeen kävelimme sataman luona ja olisimme halunneet maisemaristeilylle mutta kun toukokuu. Maisemaristeilyt eivät vielä startanneet. Sataman luona lähtee useampi risteilyalus. Lähellä on myös lippakioski, josta saa erilaisia jäätelöannoksia sekä lörtsyjä! Myös torilla on muutama koju josta saa lörtsyjä! Savonlinna on kokonaisuudessaan kivan kokoinen kaupunki ja tykkään tunnelmasta siellä. Tulen mielelläni uudelleen Savonlinnaan- ja ehkä sinne oopperaankin. Tai sitten kummitusmatkalle linnaan!

Mitä mieltä olit xylospongiumista? Oletko käynyt Olavin linnassa?

2 Comments

  1. Olavinlinna toden totta on näyttävä linna, itse asiassa ulkonäöllisesti omasta mielestäni se kaikkein hienoin Suomen linnoista. Ilman muuta opastetulla kierroksella saa huomattavasti enemmän irti Olavinlinnasta kuin monesta muustakin paikasta.

    1. ootko käynyt oopperaillassa siellä? olis kyl varmasti mukava elämys 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]