Miksi Hetta-Pallakselle? Googlailin mielenkiinnosta eri patikointireittejä Lapissa ja sieltähän se tupsahti ruudulleni! Suomen suosituin ja nähtävästi vanhinkin merkitty reitti Enontekiöllä. Tuolla suomineidon ”kainalossa”. Halusin kokeilla onko minusta eräpirkoksi ja miten selviän useamman yön luonnon armoilla. Olen tähän asti tehnyt vain päiväretkiä. Tämä oli siis ensimmäinen useamman yön reissu erämaassa ja yksin. Ennen Lappia, vietin yhden yön Nuuksiossa että sain vähän tuntumaan rinkasta.
Noh, Enontekiölle menin tutulla ja turvallisella Onnibuksella. Tai Onnibuksella menin oikeastaan Rovaniemelle asti ja siitä seuraavana päivänä Eskelisen linjalla. Onnibuksella pääsin Helsingistä- Rovaniemelle eurolla (jep, luit oikein). Jos osaa olla oikeaan aikaan paikalla niin saatat saada euron lipun! Jopa Rovaniemelle! Pari euroa maksoin lisää että sain haluamani paikan, joka todellakin tulee jo tarpeeseen 11 tunnin bussimatkalla! Eli kokonaisuudessaan maksoin tästä kolme euroa. Kuski taisi vaihtua jopa kahdesti. Mutta yllättävän kivuttomasti menee noinkin pitkä bussimatka! Ja tuossa ajassa tuli huomattua miten tämä Suomen sää oikeasti muuttuu vähän väliä.
Tämän blogikirjoituksen haluan kuitenkin omistaa ensisijaisesti sinulle, joka suunnittelet ensimmäistä useamman yön kestävää reissua sekä sinulle, jos olet vähän keltanokka niinkuin minä eräilyn suhteen! 😉 Tässä vinkkini sinulle. Tietenkin kokeneemmatkin eräilijät voivat hyötyä tästä blogikirjoituksesta 🙂
1. Mieti kahdesti mitä otat mukaan vaellukselle!
Useat tekevät tämän virheen, mukaan otetaan liikaa vaatetta ja ruokaa. Olin kokonaisuudessaan 5 yötä matkassa ja minulla oli yhdet vaihtohousut. Yksi vaihtopaita (pitkähihainen ja toppi). muutamat alusvaatteet, sukat. Itselläni kyllä tuli jo vähän pulaa vaatteista. pelkkään vaellukseen tämä määrä olisi ehkä ollut ok, mutta olin ennen vaellusta kaksi yötä muualla. Eli Hetta-Pallas reitillä olin kolme yötä. Ruokaa olin varannut vaellukselle (yhden päivän ruoat)
- Aamupuuro: Elovenan annospussi, voisilmä (ghee- voita), hillonappi, vähän pähkinöitä ja kahvia (annos pikakahvi, jossa oli maito mukana)
- Lounas: valmis retkiruoka, johon lisätään vain vesi tai sitten kuivattua ruokaa. Kuivatin tätä reissua varten ensimmäistä kertaa!
- Välipala: patukka/suklaata
- Illallinen: valmis retkiruoka. Välillä tämän lisäksi tein lettuja
Mitä muuta otin mukaan vaellukselle?
Taskulampun, sadeviitan, hyttyshatun, laastareita, kyytablettia, särkylääkettä, paistinpannun, kattilan, tulentekovälineet, yhden kupin ja kulhon, sekä aterimet. Grocsit, selfiekeppi, WC paperia… Mielestäni olin hyvin pakannut tavaraa ja en kokenut ainakaan että mitään turhaa olisi ollut mukana!
Vink! Suosittelen poretabletteja mukaan, jossa on magnesiumia. Itselläni näitä ei ollut ja sain yhdeltä tytöltä pari tablettia! Antoivat kummasti lisäpuhtia ja uskon että auttoi ainakin palautumiseen!
2. Jos haluat kuitenkin vähän glamouria reissuun
Itselläni ei ollut telttaa mukana, vaan varasin varaustuvista yösijan. Hetta-Pallas reitillä on kolme varaustupaa, joista voi varata makuupaikan. Eli näissä varaustuvissa on myös muita retkeilijöitä samaan aikaan. Tuvissa on kaasuliedet, peitot, tyynyt. Eli todellakin luksusta. Ja myös rinkan paino tulee kevyemmäksi kuin ei tarvitse telttaa kantaa. Näihin varaustupiin tarvitset kuitenkin omat lakanat tai makuupussin suojaksi. Varaustupien avaimet noudetaan ennen retkeä joko Hetasta Lapin luontokeskukselta tai Pallaksen päästä.
Tästä linkistä pääset katsomaan varaustupia: https://verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/tuvat/varaustupa/pohjois-lappi-enontekio/pallas-yllastunturin-kansallispuisto/
Näissä paikoissa oli myös autiotuvat, joihin saa mennä kuka vaan majoittautumaan. Nammalankurun kohdalla autiotupa olikin täynnä, kun osui myrsky yö! Autiotuvassa oli n. 20 henkeä, kun meitä oli varaustuvassa kuusi. Jos varaustupa ei innosta ja haluat vielä enemmän omaa rauhaa, niin suosittelen tutkimaan myös muita paikkoja. Sioskuru, Hannukuru ja Nammalankuru ovat suosituimmat pysähdys ja yöpymispaikat, mutta reitin varrella on myös muita paikkoja (kuvia muista paikoista tulee myöhemmin)
Varaustuvan asukkaat: varaudu että tuvassa on muita. Tähän kannattaa henkisesti valmistautua. Kanssasi saattaa majoittua henkilö, joka kuorsaa äänekkäästi. Henkilö, joka ottaa patikoinnin päätteeksi vettä vahvempaa. Henkilö, joka ei halua ottaa kontaktia kehenkään. Patikoijia on monenlaisia.
3. Reissun keskivaiheessa on ihana pulahtaa veteen
Hetta-Pallas reitin keskivaiheessa, Hannukurussa on sauna! Sekä järveenkin pääsee pulahtamaan. Tämä oli todellakin vaelluksen aikana ihanaa päästä pitkän päivän jälkeen rentoutumaan! Saunavuorot naisille ja miehille on vaihtotunnein. En nyt muista oliko naisilla esim. parittomat tunnit vai kuinka päin. Hannukurun alue oli laaja; telttatilaa oli vaikka kuinka paljon. Isot nuotiotilat, wc:t… Autiotupa sijaitsi vähän matkan päässä.
4. Pyhäkeron kahvilan herkut kruunaa reissun tai antaa lisäbuustia!
Jos lähdetkin matkaan Pallakselta, niin Pyhäkeron kahvila on viimeisen 10 kilometrin kohdalla ennen Hettaa. Eli voit palkita itsesi kahvilan herkuilla; poropiirakalla, porkkanakakulla tai jollakin muulla! Tai jos lähdet matkaan Hetasta, niin kahvila tulee ensimmäisen pysähdyspaikkana vastaan ja voit vielä ostaa evästä mukaan! Itse ostin munkin ja pari piirakan palaa mukaan ja kyllä kannatti!!
5. Varaa vaellukselle tarpeeksi aikaa!
Suosittelen, varsinkin ensikertalaisille että varaathan vaellukselle tarpeeksi aikaa. 3 km/h on sopiva vaellusvauhti rinkan kanssa. Useimmat kulkevat nopeamminkin! Hetta-Pallas reitti on reilu 50 kilometriä pitkä, joten aikaa kannattaa varata! (Jos tulet autolla paikalle niin tutustu etukäteen paikallisyrittäjien tarjoamiin autonsiirto palveluihin, näitä on. Koska reitti kuljetaan Hetasta Pallakseen, kyseessä ei ole ympyräreitti). Ennen vaellusta yövyin Hetan kodassa, joka tarjoaa myös tätä autonsiirtopalvelua. Hetan kota myy ns. ”vaelluspakettia”. Tästä on erillinen blogikirjoitus arkistojeni kätköissä.
Itse olin varsinainen löntystäjä ja niin useimmat kiitivät minusta ohi! Päiväkohtaisesti kävelin n. 12-15 kilometriä ja aikaa minulla meni n. 6 tuntia. Yllätyin kyllä maaston vaihtelevuudesta, sateen jäljiltä olikin välillä märkää ja vetistä, joskus oli hyvin kivikkoista. Välillä loivaa ylämäkeä tunturille. Maisemat tietenkin olivat äärettömän kauniit ja palkitsi kyllä!
Tyypillinen aika tälle Hetta-Pallakselle on kolme yötä. Jotkin urheat menivät kahdessakin yössä ja yhden kaksikon suunnitelma oli yhden yön taktiikalla. En tiedä miten pojille kävi? Olisi kiva tietää pyyhälsivätkö he todella yhdessä yössä tämän reitin!
Huomioi myös muut majoitusmahdollisuudet. Nämä olivat selkeesti rauhallisempia paikkoja yöpyä! (Tässä kuvia muista majoituspaikoista)
6. Turvallisuusohjeita patikoijalle
- Kahdessa paikassa olen jo törmännyt ohjeisiin ”Älä lähde tunturille yksin”. Ja molemmilla kerroilla olen yksin lähtenyt! Enkä ole ainoa! Moni tekee yksin patikointireissujaan. Tähän kuitenkin ohjeistan, kerro aina jollekin minne olet menossa. Olet joko yksin tai isommassakin porukassa liikenteessä. Kirjoittakaa vieraskirjoihin vaikka edes nimi. itse olen kertonut läheiselleni kun lähden patikoimaan. Ja esim. Hetta-Pallas reitillä koitin aina kertoa kun olen päässyt majapaikkaani. Tämä ei kuitenkaan aina onnistunut tällä reitillä. Hetta-Pallaksella oli paljon kohtia kun matkapuhelimen kuuluvuutta ei vaan ollut. Välillä puhelin taas laittoi tervetuloa Ruotsiin viestin!
- Suomen sää; kyllä. se voi muuttua ja muuttuu. Varaudu että sää voi muuttua äkillisesti. Tuntureilla tuulee ja sataa vaikka säätiedotus sanoo muuta. Varaudu tuuleen hupulla tai pipolla. Sateeseen sadetakilla. Näillä pääset jo pitkälle ja vaellus on huomattavasti mukavampaa!
Älä lähde patikoimaan täysin uusilla kengillä! Koeaja kengät ainakin yhdellä pidemmällä lenkillä. Näin säästyt rakoilta, jotka saattaisivat tulla! Ja onhan se turvallisempaa lähteä tutuilla ja turvallisilla kengillä! Itse taitoin tämän reitin ihan perus lenkkareilla! (tästä käytiin kyllä keskustelua parin patikoijan kanssa) mutta nämä lenkkarit ovat olleet Saariselälläkin ja ties missä 🙂
Kolmen yön jälkeen ja neljäntenä patikointi päivänä lähdin Nammalakurusta kohti Pallasta. Reilu 50 kilometrin jälkeen, palkitsin itseni pitaleivällä jossa oli poron lihaa! Siitä lähti sitten lähes vuorokauden kestävä matka Pallakselta kohti Helsinkiä.
Pallakselta menin ensin bussilla Muonioon. Muonion huoltsikalla vietin pari tuntia toisen patikoijan kanssa. Hän lähti Muoniolta onnibuksella Helsinkiin kun minä taas yöjunalla. Muoniosta Kolarille menin kutsukyydillä, joka piti ennakkoon varata. Hyppäessä kyytiin näin tutut kasvot patikointireitiltä! Äiti ja tytär, jonka näin ensimmäisessä yöpymispaikassani varaustuvassa, jakoivat tämän kyydin kanssani! Mietimme, miten voi olla tälläinen tuuri että näemme taas! Yöjunan kohdalla mietin, että miksen vaan maksanut enemmän ja ottanut hyttiä! Olisin päässyt suihkuun ja nukkumaan rauhassa. Seuraavalla kerralla on otettava kyllä hytti! Yöjunaan astuessa tuntui että olisin ollut viikon ryyppyreissulla, vaatteet olivat likaiset ja saatoin vähän haistakin. Onneksi minulla oli rinkka matkassa, josta saattoi tunnistaa että olen patikoija! Seuraavana aamuna heti kotona suihkuun. Olipas reissu!
Varaudu vaihtelevaan maastoon! Reitillä on kivikkoa, mäkeä, metsää ja välillä vähän märkääkin! Näin märkää ei kuitenkaan kuulunut olla, vaan olin luonnon lumoissa erkaantunut reitiltäni! Kävelin Pahakurusta kohti Hannukurua metsähallituksen mönkijäreittiä! Mietin mielessäni, ei piru kukaan patikoija näin mudassa liiku! Pääsin perille ja sain jaloilleni mutakylvyn
Heräsikö sinussa nyt pieni eräpirkko tai Jorma? Luontoon sivuilta löydät kaiken tiedon Hetta-Pallakselta. Ja vastaan mielelläni kyssäreihin sekä kommentteihin! 🙂
Artikkelin alkuperäinen julkaisu: 20.9.2022